[ Pobierz całość w formacie PDF ]

CHLEB ŻYTNI Z DOBREJ MĄKI by Angela-rt

 

składniki-
na zaczyn:2garscie mÄ…ki Zytniej(z pp),woda
na ciasto:50g zaczynu
3/4l letniej wody
750g mąki żytniej (zpp)
250g mÄ…ki pszennej(zpp)
2 Å‚yzeczki soli
40g drozdzy
1) na zaczyn wymieszac mąke zytnią,z taka iloscia wody żeby powstała dośc
rzadka papka.Przykryć 2 wilgotnymi ściereczkamii postawić w ciepłym miejscu.Po
2 dniach w zaczynie pojawią sie pęcherzykipowietrza
2) Zaczyn dokladnie rozmieszac z 1/2l letniej wody
3) Do ogrzanej miski wsypac mąkę żytnią i pszenną.W mące zrobić wgłebienie
wlozyc zaczyn i pokruszyc drozdze.Mniej wiecej polowe mÄ…ki wymieszac z zaczynem
i drozdzami,aż powstanie gęste ciasto.Przykryc miske 2 ściereczkami i
pozostawić na noc w ciepłym miejscu-do wyrośnięcia.
4) Do ciasta dodać resztę wody i sol oraz pozostała mąke-zagniesc ciasto,az
stanie sie elastyczne i nie bedzie przywierac do rÄ…k.Ciasto zagniesc w kule
przykryc miske scierka i zostawic na 3 godziny w cieple miejsce.Uformowac
ciasto na bochenek i ulozyc na blaszena 1-2 godziny zostawicponownie do
wyrosniecia.W tym czasie 3-4 razy posmarowac bochenek z wierzchu letniÄ…
wodÄ….Nagrzac piekarnik do 200C.Nozem naciÄ…c wierzch bochenka w skosnÄ… krate i
na najnizszym poziomie piekarnika piec ok.90 minut.Potem wyjąć chleb posmarowac
go zimna woda i wlozyc do wyłączonego piekarnika na pare minut,aby go
obsuszyc.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gackt-camui.opx.pl