[ Pobierz całość w formacie PDF ]

                                                 CHAŁUPY

 

 

PRODUKTY

 

 

60 DKG. TWAROGU

 

½ KOSTKI PALMY

 

1 SZKLANKA CUKRU

 

KAKAO

 

2 JAJKA

 

6 PACZEK HERBATNIKÓW

 

 

WYKONANIE

 

 

 

 

 

                                          ADWOKAT

 

 

PRODUKTY

 

 

½ LITRA WÓDKI

 

8 ŻÓŁTEK

 

1 SZKLANKA CUKRU

 

1 CUKIER WANILIOWY[lub kawa zmielona]

 

 

WYKONANIE

 

ŻÓŁTKA I CUKIERPOWOLI UBIJAĆ DO TEGO WLAĆ WÓDKĘ I DALEJ UBIJAĆ

 

Blok czekoladowy

Składniki:
- paczka pełnego mleka w proszku (500g),
- 3 podwójne opakowania herbatników (np.bebe),
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- wiórki kokosowe do dekoracji.

Jak przyrządzić?
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Wszystko juz się połączyło, ale jeszcze nam nie zastygło? Świetnie, wyłączamy mikser, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką. Pozostaje nam tylko wyłożenie prostokątnej formy papierem do pieczenia, przelanie masy i włożenie całości do lodówki. Blok powinien miec około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami przed włożeniem do lodówki.

Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, prostokątna forma, trochę papieru do pieczenia lub folii (aby masa nie przylgnęła do formy.)

Uwagi:
ŻADNEGO PIECZENIA! BŁYSKAWICZNIE SIĘ PRZYGOTOWUJE, ODPORNE NAWET NA NIEDOŚWIADCZONYCH W KUCHNI ;)
Trzeba uwijać się z dodawaniem herbatników, ja wygiełam łyżkę za pierwszym razem - masa bardzo szybko gęstnieje.


Czas przygotowania:
Stygnie kilka godzin w lodówce. Po pokrojeniu też najlepiej przechowywać w lodówce.

 

Placek amerykański
 

 

Podobno żyły kiedyś rzadkie ptaki, które z cynamonu budowały gniazda. Znalezienie takiego gniazda zapewniało dostatek na resztę życia. Dziś wiemy, że w tej legendzie nie ma krzty prawdy, ale do dzisiaj cynamon kusi smakiem i zapachem, kojarzy nam się z dalekimi podróżami i tajemniczymi krajami. Tajemnica niezwykłego smaku w placku amerykańskim to połączenie cynamonu z jabłkami i orzechami.

 

Porcje: 8  Koszt: 10 zł  Trudność: prosty  Czas: 70 min. Kaloryczność: wysoka

 

 

Składniki:


2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
3 jaja,
¾ szklanki oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów,
garść rodzynek,
1 kg jabłek,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy,
ewentualnie cukier puder lub rozpuszczona czekolada do dekoracji.



Jak przyrządzić?


Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać stopniowo olej i dalej ucierać.

Do gotowej masy wsypać przesianą mąkę, a następnie proszek do pieczenia, cynamon, kakao i dobrze wymieszać.

Dodać bakalie i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka.

Gęstą masę dokładnie wymieszać.

Do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy wlać masę i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną czekoladą.



Jak podawać?


Jest to deser idealny do kawy, a jeszcze lepszy do mocnej herbaty.

3-bit smakuje jak batonik

 

Porcje:   Koszt: 25 zł  Trudność: średni  Czas: 45 min.

 

 

Składniki:
herbatniki (ok. 80), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki maki pszennej, 2 cukry waniliowe, 0,5 szklanki cukru, 4 łyżki cukru pudru, 0,5 l śmietany kremówki, 1 opakowanie kajmaku (500 gram) lub mleko skondensowane słodzone, 1,5 szklanki mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 śmietan-fiks, 1 kostka masła.

Jak przyrządzić?
Miksujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 pszennej, 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki mleka. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy powstały "budyń" mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników i wykładamy masę. Przykrywamy druga warstwą herbatników i wykładamy kajmak (jeżeli używamy mleka skondensowanego słodzonego trzeba go najpierw gotować ok 3 godzin, następnie wystudzić, gotuje się w puszce do połowy zalanej wodą). Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, śmietan-fiksem i cukrem waniliowym i wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.

Potrzebne przybory:
Blacha (ok. 30*40), mikser, garnek.

Jak podawać?
Schłodzoną pokrojoną w kwadraciki 3 na 3 cm.

 

... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gackt-camui.opx.pl