[ Pobierz całość w formacie PDF ]
CHAŁUPY
PRODUKTY
60 DKG. TWAROGU
½ KOSTKI PALMY
1 SZKLANKA CUKRU
KAKAO
2 JAJKA
6 PACZEK HERBATNIKÓW
WYKONANIE
ADWOKAT
PRODUKTY
½ LITRA WÓDKI
8 ŻÓŁTEK
1 SZKLANKA CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY[lub kawa zmielona]
WYKONANIE
ŻÓŁTKA I CUKIERPOWOLI UBIJAĆ DO TEGO WLAĆ WÓDKĘ I DALEJ UBIJAĆ
Blok czekoladowy
Składniki:
- paczka pełnego mleka w proszku (500g),
- 3 podwójne opakowania herbatników (np.bebe),
- 4 łyżki kakao,
- 2 szklanki cukru,
- kostka masła (lub margaryny),
- pół szklanki wody,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Herbatniki łamiemy i kruszymy do miseczki. Do garnka wlewamy wodę, podgrzewamy, rozpuszczamy masło, dodajemy cukier (cały czas mieszamy) i 4 łyżki kakao. Rozpuszczoną masę przelewamy do miksera, dodajemy mleko w proszku ciągle mieszając. Wszystko juz się połączyło, ale jeszcze nam nie zastygło? Świetnie, wyłączamy mikser, dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy łyżką. Pozostaje nam tylko wyłożenie prostokątnej formy papierem do pieczenia, przelanie masy i włożenie całości do lodówki. Blok powinien miec około 2 cm wysokości, łatwiej go wtedy kroić, można posypać wiórkami przed włożeniem do lodówki.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, prostokątna forma, trochę papieru do pieczenia lub folii (aby masa nie przylgnęła do formy.)
Uwagi:
ŻADNEGO PIECZENIA! BŁYSKAWICZNIE SIĘ PRZYGOTOWUJE, ODPORNE NAWET NA NIEDOŚWIADCZONYCH W KUCHNI ;)
Trzeba uwijać się z dodawaniem herbatników, ja wygiełam łyżkę za pierwszym razem - masa bardzo szybko gęstnieje.
Czas przygotowania:
Stygnie kilka godzin w lodówce. Po pokrojeniu też najlepiej przechowywać w lodówce.
Placek amerykański
Podobno żyły kiedyś rzadkie ptaki, które z cynamonu budowały gniazda. Znalezienie takiego gniazda zapewniało dostatek na resztę życia. Dziś wiemy, że w tej legendzie nie ma krzty prawdy, ale do dzisiaj cynamon kusi smakiem i zapachem, kojarzy nam się z dalekimi podróżami i tajemniczymi krajami. Tajemnica niezwykłego smaku w placku amerykańskim to połączenie cynamonu z jabłkami i orzechami.
Porcje: 8 Koszt: 10 zł Trudność: prosty Czas: 70 min. Kaloryczność: wysoka
Składniki:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
3 jaja,
¾ szklanki oleju,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
garść orzechów,
garść rodzynek,
1 kg jabłek,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy,
ewentualnie cukier puder lub rozpuszczona czekolada do dekoracji.
Jak przyrządzić?
Całe jaja utrzeć z cukrem, dodać stopniowo olej i dalej ucierać.
Do gotowej masy wsypać przesianą mąkę, a następnie proszek do pieczenia, cynamon, kakao i dobrze wymieszać.
Dodać bakalie i obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka.
Gęstą masę dokładnie wymieszać.
Do posmarowanej i posypanej bułką tartą formy wlać masę i piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub posmarować rozpuszczoną czekoladą.
Jak podawać?
Jest to deser idealny do kawy, a jeszcze lepszy do mocnej herbaty.
3-bit smakuje jak batonik
Porcje: Koszt: 25 zł Trudność: średni Czas: 45 min.
Składniki:
herbatniki (ok. 80), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki maki pszennej, 2 cukry waniliowe, 0,5 szklanki cukru, 4 łyżki cukru pudru, 0,5 l śmietany kremówki, 1 opakowanie kajmaku (500 gram) lub mleko skondensowane słodzone, 1,5 szklanki mleka, 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 2 śmietan-fiks, 1 kostka masła.
Jak przyrządzić?
Miksujemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 pszennej, 0,5 szklanki cukru i 0,5 szklanki mleka. Zagotowujemy 1 szklankę mleka i wlewamy powstały "budyń" mieszając. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu miksujemy z masłem. Na blaszce układamy jedną warstwę herbatników i wykładamy masę. Przykrywamy druga warstwą herbatników i wykładamy kajmak (jeżeli używamy mleka skondensowanego słodzonego trzeba go najpierw gotować ok 3 godzin, następnie wystudzić, gotuje się w puszce do połowy zalanej wodą). Na kajmak wykładamy kolejną warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, śmietan-fiksem i cukrem waniliowym i wykładamy na herbatniki. Posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Potrzebne przybory:
Blacha (ok. 30*40), mikser, garnek.
Jak podawać?
Schłodzoną pokrojoną w kwadraciki 3 na 3 cm.
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]
Podobne
- Strona startowa
- Child Lee - Płonące Echo, E Książki także, Lee Child, Child Lee - Plonace echo
- Chmielewska Joanna - Skarby, Książki, Chmielewska Joanna
- Christie Agata - Autobiografia, Książki , Agata Christie
- Chap10, 04. 01. ELECTRICAL, 01. Książki elektrotechnika, 02. Electrical Machines, 02. Drive systems, Fundamentals of Electrical Drives
- Chris - Wentworth Sally, Książki - romanse, Wentworth Sally
- Characteristic Features of Severe Child Physical Abuse - A Multi-informant Approach, ♥ psychologia - inne (książki, artykuły), [EN] artykuły, child abuse
- Charles Dickens - Opowieść wigilijna, Ksiazki, Books, Charles Dickens
- Chiquitita, Książki,E-book, Harmonijka Ustna, Taby na harmonijke ustna
- Chmielewska Joanna (2005) - Przeciwko babom, Książki, Chmielewska Joanna
- Chmielewska Joanna (1994) - Lekarstwo na miłość, Książki, Chmielewska Joanna
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- nslf2.xlx.pl