[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Podziękowania
Wiele zawdzięczam Wolfgangowi Lutzowi, który udostępnił mi
najobszerniejsze dane na temat Ŝywienia niskowęglowodanowego, jakie
kiedykolwiek zdołała zgromadzić jedna osoba. To właśnie wyniki jego
przeszło czterdziestoletniej praktyki medycznej sprawiają, Ŝe nasza ksiąŜka
ma taką siłę przebicia, nie sposób jej nie zauwaŜyć.
Chciałbym podziękować Thomasowi Nufertowi za jego nieoceniony wgląd w
kwestię związków między Ŝywieniem a chorobą. To właśnie jego sugestie
sprawiły, Ŝe zacząłem badać medyczną i biochemiczną zasadność diety
niskowęglowodanowej.
Szczególne podziękowania naleŜą się mojej Ŝonie, Jenny, za jej pomoc w
redagowaniu rękopisu i nieustanne wsparcie. Ona, bardziej niŜ ktokolwiek
inny, sprawiła, Ŝe ksiąŜka ta ujrzała światło dzienne.
Chciałbym teŜ podziękować wielu wykładowcom, profesorom i naukowcom, z
którymi współpracowałem. Choć niektórzy z nich nie zgadzają się z
przesłaniem tej ksiąŜki, to jednak dzięki nim poszerzyłem swoje horyzonty.
Dziękuję najserdeczniej Peterowi Hoffrnanowi, redaktorowi naczelnemu Keats
Publishing. Kiedy pisałem tę ksiąŜkę, Peter udzielił mi wielu wartościowych
wskazówek, okazał się teŜ cier
pliwym redaktorem. Jego doświadczenie i sugestie przyczyniły się wybitnie do
tego, Ŝe w ogóle powstała niniejsza ksiąŜka; cieszę się, iŜ mam go za
przyjaciela.
Christian B. Allan
Swoją pierwszą ksiąŜkę napisałem i opublikowałem w Niemczech, w 1967
roku. Jej tytuł, Leben ohne Brot znaczy dosłownie "śycie bez pieczywa".
Pragnę podziękować swym pierwszym wydawcom dr E. Idris i Springer
Yerlag za ich zainteresowanie mymi odkryciami i badaniami w dziedzinie
dietetyki i za opublikowanie Leben ohne Brot.
Jestem niezwykle wdzięczny Chrisowi Allanowi za to, Ŝe skontaktował się ze
mną i dotrzymał słowa, danego mi w Austrii, Ŝe napisze anglojęzyczną wersję
śycia bez pieczywa. Jego poświęcenie i pracowitość doprowadziły do wydania
ksiąŜki w obecnym kształcie.
Chciałbym teŜ podziękować pracownikom Keats Publishing, którzy pracowali
przy tym przedsięwzięciu i licznym moim współpracownikom, z którymi
zetknąłem się w toku kariery medycznej. Ich badania i wiara w dietę
niskowęglowodanową wywarły ogromny wpływ na moje Ŝycie.
Wolfgamg Lutz
śycie bez pieczywa namawia przede wszystkim do ograniczenia spoŜycia
węglowodanów. Powstający w ten sposób deficyt kaloryczny jest uzupełniany
białkami i tłuszczami z produktów świeŜych i nie rafinowanych. Ta rozsądna
rada została oparta na obserwacjach, które poczynił doktor Lutz w trakcie
swej długiej praktyki internistycznej w Austrii, znajduje teŜ uzasadnienie w
duŜej liczbie naukowych publikacji na całym świecie. Począwszy od Herodota
w V w. p.n.e. poprzez Savarina i Bantinga w XIX stuleciu, a na Steffansonie i
Price'u w XX wieku skończywszy, literatura medyczna pełna jest przykładów
korzyści płynących z diety nisko węglowodanowej. Co więcej, podejście
zaprezentowane w ksiąŜce śycie bez pieczywa jest teŜ spójne ze współczesną
wiedzą na temat sposobów odŜywiania ludzi w okresie paleolitu.
Tak zwane "choroby cywilizacyjne", a więc schorzenia serca, otyłość,
nadciśnienie, cukrzyca, próchnica itp., zaczęły się szerzyć w krajach
rozwiniętych w XX wieku właśnie pod wpływem diety bogatej w rafinowane
węglowodany, których źródłem jest przede wszystkim biała mąka i cukier.
Rozwinięta w ciągu minionych trzydziestu lat teoria homocysteinowa
przedstawia arteriosklerozę i chorobę serca jako schorzenia wynikające z
niedoboru trzech witamin z grupy B: witaminy B6, kwasu foliowego i
witaminy B12 Liczne badania epidemiologiczne i kliniczne (Framingham
Hearth Study, Nurses Health Study, Nutrition Canada Study, Physicians'
Health Study i wiele innych) dowiodły, Ŝe niedobór tych witamin prowadzi do
podniesienia poziomu homocysteiny we krwi i zwiększenia liczby zgonów
wskutek choroby wieńcowej serca. Te same badania wskazują teŜ, Ŝe
tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wcale nie są dla ludzi szkodliwe. Przyczyną
niedoborów witamin z grupy B jest ich niszczenie w czasie rafinacji mąki i
ekstrakcji cukru z roślin, a takŜe innych brutalnych procesów obróbki, jakim
poddawane są naturalne produkty spoŜywcze. Obecny spadek spoŜycia
produktów pochodzenia zwierzęcego przy jednoczesnym wzroście spoŜycia
węglowodanów moŜe być przyczyną niedoboru witaminy B12. W krajach
rozwiniętych dieta oparta na pokarmach rafinowanych prowadzi teŜ do
niedoborów innych witamin B oraz mikroelementów i przyczynia się do
rozwoju "chorób cywilizacyjnych".
Na początku wieku XX, kiedy to stwierdzono podwyŜszony poziom
cholesterolu i tłuszczów u ofiar choroby wieńcowej oraz zaobserwowano
odkładanie włóknistotłuszczowych blaszek miaŜdŜycowych w tętnicach
zwierząt karmionych cholesterolem, wysunięto hipotezę, Ŝe to właśnie ten
składnik diety jest główną przyczyną choroby wieńcowej. KsiąŜka śycie bez
pieczywa kładzie nacisk na fakt, Ŝe hipoteza mówiąca, Ŝe nadmiar
cholesterolu w poŜywieniu prowadzi do podwyŜszonego stęŜenia cholesterolu
we krwi nigdy nie została udowodniona. Niestety, nieszczęśliwym skutkiem
lansowania tej nie dowiedzionej i z początku niepopularnej hipotezy były
niefortunne zalecenia dietetyczne róŜnych agencji rządowych i grup
specjalistów, aby odŜywiać się pokarmami o niskiej zawartości tłuszczu i
cholesterolu. W rezultacie mieszkańcy krajów wysokorozwiniętych ograniczyli
znacznie spoŜycie tłuszczów, mięsa oraz nabiału i przerzucili się na produkty
węglowodanowe, zalecane przez amerykańskie ministerstwo rolnictwa w
publikacjach dotyczących tzw. "piramidy pokarmowej". Dzisiejsza epidemia
otyłości, cukrzycy i nadciśnienia u dorosłych i młodocianych obywateli
Stanów Zjednoczonych jest właśnie smutną konsekwencją nadmiernego
spoŜycia węglowodanów, a zwłaszcza pokarmów otrzymywanych z
oczyszczonych zbóŜ. Zgodnie z tym, co mówią autorzy ksiąŜki śycie bez
pieczywa, ograniczenie spoŜycia węglowodanów zmniejszy naszą podatność
na choroby cywilizacyjne. W wypadku nadmiernego wydzielania insuliny i
rozwoju insulinooporności obniŜenie ilości spoŜywanych węglowodanów
ograniczy nadprodukcję tego hormonu i przyczyni się do zwiększonego
pobierania witaminy B6 kwasu foliowego i witaminy B12 w postaci świeŜych,
nie rafinowanych pokarmów. Zapobiegnie to wielu problemom zdrowotnym,
w tym teŜ zwiększonemu stęŜeniu homocysteiny we krwi, a tym samym
podwyŜszonej podatności na choroby krąŜeniowe. Udoskonalenie sposobu
odŜywiania zgodnie z zawartymi w tej ksiąŜce sugestiami daje szansę na
zlikwidowanie lub opanowanie wielu spośród tych problemów zdrowotnych,
które zwykło się ostatnio określać wspólnym mianem chorób cywilizacyjnych.
Doktor medycyny Kilmer S. McCully Providence, Rhode Island Luty 2000 roku
Wstęp
Od kilku lat dieta niskowęglowodanowa, która okazała się najlepszym
sposobem na schudnięcie i utrzymanie dobrego stanu zdrowia, przeŜywa
wyraźny renesans. ZałoŜenia diety niskowęglowodanowej, podobnie jak
kaŜdej innej idei sprzecznej z utartymi poglądami, wywołują wiele
kontrowersji. Na nieszczęście dla nas wszystkich nasz sposób odŜywiania nie
jest zdeterminowany wymogami zdrowotnymi; ulegamy naciskom
zewnętrznym, naszemu własnemu ego, a wreszcie cierpimy z powodu naszej
niewiedzy i trudności z oceną przydatności dostępnych informacji. Co gorsza,
większość rzeczników panującej teorii nie zadaje sobie nawet trudu, aby
bezstronnie ocenić napływające sprzeczne rewelacje. Często bronią się przed
rozwaŜeniem ewentualnych innych moŜliwości i to nawet wtedy, gdy istniej ą
argumenty przemawiające za innymi rozwiązaniami.
W chwili, gdy piszę ten wstęp, dieta niskotłuszczowa jest nadal w centrum
zainteresowania dietetyków, choć przez trzydzieści, a moŜe nawet więcej lat
niepodzielnego panowania nie powstrzymała inwazji chorób
degeneracyjnych. Informacje zawarte w tej ksiąŜce wyraźnie wykaŜą j ej
błędne załoŜenia, a takŜe dowiodą j ej nieprzydatności w procesie
kontrolowania stanu zdrowia.
śycie bez pieczywa prezentuje w przekonujący sposób wszystkie oczywiste
korzyści diety niskowęglowodanowej. Przedstawia aktualne dane z
medycznego archiwum doktora Lutza, który przez ponad czterdzieści lat
stosował ten sposób odŜywiania u wielu tysięcy pacjentów w Austrii i
Niemczech i zgromadził niezbite dowody świadczące o tym, Ŝe odpowiednie
poŜywienie człowieka powinno zawierać znaczne ilości tłuszczu pochodzenia
zwierzęcego i białka, a nie węglowodanów. W ksiąŜce tej znajdzie Czytelnik
ogromną liczbę faktów kto wie, czy nie więcej niŜ w pozostałych
publikacjach wydanych dotychczas na ten temat. Wyjaśniono w niej, w jaki
sposób odŜywianie pokarmami o niskiej zawartości węglowodanów moŜe
ograniczyć rozwój chorób, a w niektórych wypadkach nawet je wyleczyć.
Warto wspomnieć, Ŝe ani doktor Lutz, ani ja nie zaczynaliśmy od głoszenia
zalet diety niskowęglowodanowej. W rzeczywistości na pewnym etapie naszej
kariery zawodowej byliśmy rzecznikami poŜywienia o niskiej zawartości
tłuszczów, jednakŜe z chwilą, gdy w sile wieku obaj zaczęliśmy szwankować
na zdrowiu, zaistniała konieczność przeanalizowania innego sposobu
odŜywiania. Rezultaty naszych poszukiwań zaprezentowaliśmy na stronicach
tej ksiąŜki.
śycie bez pieczywa napisaliśmy po to, aby dopomóc ludziom osiągnąć pełnię
zdrowia. Mamy nadzieję, Ŝe na jej przeczytanie znaj da czas nawet zaciekli
przeciwnicy diety niskowęglowodanowej, jako Ŝe pokaźna część zawartych tu
informacji moŜe być dla Czytelników nowością. Staraliśmy się zgłębić, jakie
zmiany stylu Ŝycia są konieczne, byśmy wiedli Ŝycie zdrowe i radosne. Mamy
teŜ nadzieję, Ŝe z informacji przez nas dostarczonych skorzystają teŜ autorzy
ksiąŜek o Ŝywieniu, podnosząc tym samym poziom wiedzy na temat diety
niskowęglowodanowej.
Tak więc usiądź Czytelniku wygodnie z kawałkiem wołowego kabanosa w
dłoni i szklanką pełnego mleka pod ręką. Wierzymy, Ŝe podróŜ, którą właśnie
rozpoczynasz, będzie jedną z waŜniejszych w twoim Ŝyciu, podobnie jak
miało to miejsce w przypadku nas samych, a takŜe naszych krewnych i
przyjaciół, no i oczywiście owych tysięcy pacjentów, którzy skorzystali juŜ z
dobroczynnego działania diety niskowęglowodanowej.
Christian B. Allan Brookville, Maryland styczeń 2000 roku
Rozdział l
Czym jest dieta niskowęglowodanowa
Mimo Ŝe powszechnie przyjęte poglądy głoszą, Ŝe to tłuszcz jest przyczyną
wielu chorób o podłoŜu Ŝywieniowym, w rzeczywistości winę za to ponoszą
węglowodany.
Być moŜe ciekawi cię, co to takiego węglowodany, jakie ich ilości znaj duj ą
się w róŜnych produktach spoŜywczych i czy jest jakiś realny sposób na
utrzymanie diety o niskiej zawartości tych składników przez całe Ŝycie.
Zacznijmy więc od zapoznania się z substancjami odŜywczymi zawartymi w
naszych pokarmach. Na przewaŜającą masę naszego poŜywienia składają się
trzy główne rodzaje składników pokarmowych: białka, tłuszcze i
węglowodany.
BIAŁKA
Białka to główny składnik naszych komórek i tkanek. Określa się je teŜ
czasem mianem protein, wywodzącym się od greckiego słowa proteios, czyli
"pierwszy, najwaŜniejszy". Białka pełnią w naszym organizmie zadziwiająco
wiele róŜnorodnych funkcji. Białkami są enzymy, przeciwciała, hormony,
cząsteczki transportujące; wchodzą teŜ one w skład naszego szkieletu.
Większość
11
10
białek zbudowana jest z dwudziestu powszechnie występujących
aminokwasów, jednakŜe równieŜ mniej pospolite aminokwasy mogą pełnić w
organizmie waŜną rolę.
Spośród tych wszystkich aminokwasów wyróŜnić naleŜy osiem tzw.
niezbędnych, czyli takich, które muszą być pobierane z jedzeniem, poniewaŜ
organizm nie jest w stanie ich wytwarzać z dostarczonych mu surowców.
Znaczna część składników odŜywczych moŜe być syntetyzowana wewnątrz
komórek z dostarczanych do nich prostszych elementów, ale składniki
niezbędne muszą wchodzić w skład poŜywienia.
Niezbędne aminokwasy, o których mowa, to walina, lizyna, treonina,
leucyna, izoleucyna, tryptofan, fenyloalanina i metionina; muszą być one
przyjmowane z pokarmem, a tylko produkty pochodzenia zwierzęcego
zawieraj ą wszystkie osiem na raz. U osób, które nie jedzą pokarmów
zwierzęcych, moŜe dojść do niedoboru aminokwasów niezbędnych.
Wprawdzie wszystkie występują w produktach roślinnych, ale Ŝadna roślina
nie zawiera ośmiu jednocześnie. Badania wykazały, Ŝe do regularnej syntezy
niezbędnych białek potrzeba wszystkich niezbędnych aminokwasów, a
spoŜycie posiłku, który zawiera tylko kilka z nich sprawia, Ŝe są one
rozkładane i usuwane, poniewaŜ organizm nie gromadzi ich aŜ do chwili, gdy
otrzyma wszystkie w komplecie. Jest to jedna z przyczyn, dla których
pokarmy zwierzęce odgrywają tak waŜną rolę w Ŝywieniu człowieka.
TŁUSZCZE
Tłuszcze (zwane czasami kwasami tłuszczowymi lub lipidami) pełnią w
organizmie człowieka wiele waŜnych i róŜnorodnych funkcji. Są one
podstawową formą magazynowania energii, a jednocześnie jednym z
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • gackt-camui.opx.pl